Bidet a hygiena na toalete

72-1

Toalety patria medzi najväčší zdroj baktérií nezávisle od kvality udržiavania čistoty v nich. Preto téma ako hygiena na WC je veľmi dôležitá, i napriek tomu že ešte stále ju radíme do tzv. „zahanbujúcich“ tém. Možno aj to je dôvod, prečo sú ľudia ešte stále naklonení  k tradičným riešeniam, napr. v domovoch sa stále používa toaletný papier. V novších zariadeniach sa môžeme už stretnúť i s bidetom, i keď jeho používanie stále sprevádza istá dávka nedôvery. V súčasnej dobe však existujú aj iné spôsoby ako udržať vysokú úroveň hygieny, povieme si o nich bližšie v tomto článku.

Toaletný papier alebo voda?
Na túto otázku existuje iba jedna správna odpoveď. Akákoľvek kontaminácia sa najlepšie odstráni použitím vody. Nielenže zabezpečuje účinné čistenie, ale na rozdiel od toaletného papiera nedráždi pokožku. I keď sa jedná o efektívnejší a upokojujúcejší spôsob čistenia intímnych partií, prečo teda nepatrí medzi najpoužívanejší?


Odpoveď nie je jednoznačná, ale možno uviesť dva hlavné dôvody:

  1. Náklonnosť k zvykom, ktoré si berieme z domu. Často aj počas rekonštrukcií svojich obydlí neuvažujeme zmeniť doteraz použité riešenia v kúpeľni.
  2.  Nedostatok priestoru. Najmä sa jedná o byty, kde je ten priestor naozaj menší oproti domu. V dnešnej dobe však už ani toto nie je problém! Stačí sa rozhodnúť kúpiť bidetove sedátko, bidetovú spršku  alebo bidetové WC, takže aj v malej kúpeľni si môžete vychutnať čistiacu silu vody.

 
Klasický bidet (bidet závesnýbidet stojaci)
Veľmi často používané riešenie bidetu do kúpeľne. Avšak tu vyvstáva nutnosť väčšej kúpeľne, nakoľko vedľa WC keramiky je umiestnená aj bidetová keramika. Pri tomto type riešenia sa používajú bidetové batérie, ktoré sa montujú priamo na bidet. Bidetové batérie majú otočný kĺb, vďaka ktorému si budete vedieť ľahšie nasmerovať vodu pri používaní. Ovládaním batérie si nastavíte teplotu a tlak vody.
 
Bidetová spŕška
Najjednoduchším riešením nahradenia bidetu je bidetová spŕška, ktorá je umiestnená hneď vedľa toalety. Manipulácia s ňou je veľmi jednoduchá, pomocou tlačidla umiestneného pod tryskou. Môžeme ju napojiť na zvlášť batériu (napr.podomietkovú) alebo priamo z umývadlovej batérie, ak je blízko.

Bidetovú spŕšku je možné zakúpiť samostatne - túto možnosť ponúka množstvo výrobcov ako napríklad Grohe, Hansgrohe, Kludi, Novaservis a mnoho daľších.

Alebo druhou možnosťou je zakúpenie súpravy s batériou, čo je aj najpraktickejšia voľba , pretože vám umožňuje priamo pripojiť bidetovú spršku. V dôsledku toho je možné regulovať teplotu a tlak sprchy z úrovne umývadla bez potreby prídavného zmiešavača alebo batérie.

Výhodou umývadlovej batérie s bidetovou sprškou  je predovšetkým cena. Set obsahuje umývadlovú batériu a bidetovú spršku. Bohužiaľ, pri tomto riešení potrebujeme malú vzdialenosť medzi umývadlomWC, aby sa pohodlne dala batéria ovládať aj z toalety.

Elektronické bidetové sedátko
Kombinuje funkcie toaletnej misy a bidetu, ktoré sú podporované modernou elektronikou a najnovšími technológiami v sanitárnom priemysle. Ich kolískou je Japonsko, kde sa prvé modely takýchto zariadení objavili už v 80. rokoch. Dnes ho využíva viac než polovica domácností v krajine vychádzajúceho slnka. Jednotlivé modely sa vzájomne líšia vo funkciách, ale niekoľko ich majú spoločných. Prvou takou je, že za intímne umývanie zodpovedajú zatiahnuteľné trysky, ktoré ponúkajú možnosť zmeniť rýchlosť prúdu a teploty vody pomocou diaľkového ovládania alebo ovládania umiestneného priamo na doske (napr. Duravit, Grohe, Geberit).
Medzi ďalšie funkcie, ktoré závisia od zvoleného variantu patria napr. vyhrievaná doska, nočné svetlo, sušenie, absorpcia pachu alebo automatické zdvíhanie a zatváranie WC sedátka.
Je tiež potrebné poznamenať, že existujú dva základné typy toalety s bidetom:

  1. bidetové sedátka = vyžadujú dodatočný nákup keramiky, zaberú viac priestoru kvôli potrebe skryť elektroniku na zadnej strane dosky, ale sú cenovo dostupnejšie. V tejto kategórii  sú napríklad Geberit  AquaClean a Duravit SensoWash.
  2. bidetové toalety = bidet je zabudovaný priamo vo WC keramike, avšak cena tohto variantu je podstatne drahšia