Vaňa alebo sprchový kút?

64-1

Máte v pláne zariadiť si novú kúpeľňu?, a hneď na začiatku riešite veľké dilema?, vybrať si vaňu alebo sprchový kút? Popíšte, prečo by ste uprednostnili vaňu, resp. sprchovací kút a aké sú výhody jedného alebo druhého. 

Túto otázku si kladie väčšina ľudí pri zariaďovaní novej kúpeľne a nie je na to žiadna jednoznačná odpoveď. Každý človek je iný a väčšinou žije v domácnosti s ďalšími členmi rodiny, ktorí sú tiež odlišní. Aj u nich sa budeme rozchádzať v tom, či chcú vaňu alebo sprchový kút. A do tretice, do nášho rozhodovania zasahuje veľkosť a tvar kúpeľne.

V tomto blogu sa Vám posnažíme aspoň trochu uľahčiť rozhodovanie.

Prevažne sú kúpeľne riešené tak, že sa dá zvoliť len jedna z možností. Dôležité je taktiež koľko členov rodiny bude kúpeľňu používať a či sú medzi nimi aj deti alebo starší ľudia, pretože prevažne sa prispôsobuje vybavenie a zariadenie práve deťom alebo starším členom rodiny.

Sprchový kút – najväčšia úspora miesta v kúpeľni, taktiež sa dá prispôsobiť starším ľudom napríklad namontovaním sprchového sedátka. A nebude chýbať ani relax, kto rád oddychuje pod horúcou vodou môže použiť sprchový box, v ktorom si dopraje dokonalý parný kúpeľ. Prípadne sa dá ku sprchovému kútu použiť aj hlboká vanička, ktorú si síce dospelí moc neužijú, ale deti si prídu na svoje

(nie všetky sprchové boxy obsahujú parný kúpeľ).

Vaňa – náročnejšia na priestor, ale kto by nemal rád kúpeľ, deti ho milujú, pre starších ľudí sa dá použiť asymetrická vaňa s miestom na sedenie a prikúpením vhodného madla alebo držadla nebude mať nikto problém v používaním vane. A taktiež obľúbenosť vaní prevláda najmä u dospelých, ktorí si radi doprajú horúci kúpeľ s pohárom vína.      

Vaňavaňová zástena – samozrejme náročnosť na priestor rovnaká ako u vaní, ale ideálne riešenie pre ľudí, ktorí sa radi sprchujú a taktiež sú v domácnosti členovia, ktorí by radšej uprednostnili vaňu. Vaňa spolu s vaňovou zástenou je ideálnym kompromisom a ešte aj kúpeľňa ostane suchá.

Vaňové zásteny môžu byť pevné, skladacie alebo vyklápacie. 

Zopár faktov:

- Pri sprchovaní sa minie viac vody ako pri kúpaní. Priemerný kúpeľ spotrebuje okolo 80 litrov vody a sprchovanie až 136 litrov vody.

- Sprchový kút je hygienickejší oproti vani

- Vaňa sa ľahšie udržiava a čistí